Tænd op i bålfad og bål uden røg. Hvis du nogensinde har prøvet at sidde ved et bålfad eller et bål der ryger, så kender du alle ulemperne.
Røgen svier i øjne og næse, dit tøj kommer til at lugte, og dine gæster forlader selskabet, for at undgå generne. Heldigvis kan du hurtigt lære, hvordan du skal tænde op i bålfadet med minimal røgudvikling, og uden at dine gæster rynker på næsen. Læs med og få et par tips til at gøre en aften omkring bålfadet endnu hyggeligere og mere uforglemmelig.
For at lave en korrekt optænding i et bålfad er der nogle ting, du skal have ved hånden:
- Optændingspinde – Gerne af nåletræ, der er letantændeligt
- Brænde – Tørt brænde af løvtræ, der brænder stabilt og længe
- Tændblokke – Sprittabletter eller tændblokke af naturmateriale
- Lighter – Gerne den lange slags, så du ikke brænder fingrene
- Snobrødsdej eller marshmallows – Frivilligt men superlækkert
- Vandkande – Sørg for at bålet er helt slukket, når du forlader det
Nu er du klar til at tænde op i bålfadet.
Gør bålfadet rent inden du tænder op
Hvis bålfadet står ude i alt slags vejr, skal gammel aske og trækul fjernes, så der ikke ligger fugtigt materiale i bunden af bålfadet. Det nytter ikke meget at bruge de bedste ovntørrede brændestykker, hvis bunden er våd eller fugtig.
Det er bedst at tømme bålfadet for alt det gamle askeaffald og tænde op fra bunden. Hvis der er vand i bundet af fadet, skal det også fjernes og tørres væk.
Brug optænding af tørt nåletræ
Du kan ikke tænde op med store brændeknuder, så når du tænder op, skal du bruge mindre stykker træ, gerne nåletræ, som er lette at få ild i. For at få den bedste forbrænding anbefales det at tænde op oppe fra.
Læg nogle store brændestykker i bunden af bålfadet, og læg optændingstræet i en lille bunke oven på brændeknuderne. Under optændingspindene lægger du et par sprittabletter eller tændblokke til at tænde op. Efterhånden som ilden tager til, vil du kunne se, at der langsomt går ild i brændet under optændingspindene.
Optændingsbrændet er godt til at få gang i ilden, men det brænder meget hurtigt, og er ikke velegnet til at bygge bålet op. Derfor er det vigtigt at du har brændeknuder at hårdt træ som eg, bøg eller ask, der brænder langsommere, og giver mere værdi for pengene.
Brug altid tørt brænde
For at lave et røgfrit bål, er det vigtigste, at du bruger brænde der er ordentligt tørt, og meget gerne ovntørret brænde. Den største fejl du kan begå, er at bruge uegnet brænde. Hvis du vil have et flot bål uden røg, så skal du ikke bruge tilfældige kviste og grene fra haven, men i stedet prioritere at købe godt og tørt brænde – præcis som det du ville bruge i en indendørs pejs.
Hvis brændet er for vådt, indeholder det store mængder vand. Når det våde træ begynder at brænde, vil det helt naturligt begynde at udvikle røg. Hvis du ikke har mulighed for at opbevare brændet indtil det er tørt, kan du med fordel købe ovntørret brænde, der har et fugtindhold på ca. 18%.
Nyd den behagelige og slappende varme fra ilden
De store stykker brænde af løvtræ, er gode til at holde ilden vedlige, og du vil nemt kunne holde gang i ilden i timevis. Hvis du vil lave snobrød eller marshmallows, skal du vente til flammerne brænder ud, og der er varme gløder på bålet.
På jagt efter et nyt bålfad?
Tænd op i bålfad fra nogle af de populære modeller på markedet.