Opbevaring af brænde til bålfade, ildsteder og brændeovne

Korrekt opbevaring af brænde. Når du køber brænde til bålfad, ildsted eller brændeovn, så skal det opbevares på den rigtige måde, så det tørrer hurtigst muligt, og forbliver tørt, så det altid er klar til brug. Tørt brænde er en forudsætning for, at du får den bedste og reneste forbrænding, og dermed også en ild uden irriterende og skadelig røg. Men hvordan opbevarer du bedst brænde? Det kommer vi ind på her.

Uanset om du skal bruge brænde på bålfadet eller i brændeovnen, skal det opbevares korrekt, så det forbliver tørt, og ikke begynder at rådne.

Når du køber brænde, kan du vælge at købe ovntørret brænde, der er klar til at bruge med det samme, eller nyskovet træ, der skal tørre, inden du kan bruge det. Særligt det nye våde træ skal opbevares korrekt, så det kan tørre hurtigst muligt.

Det er ikke så svært at opbevare brænde, så det tørrer hurtigt og forbliver tørt. Hvis du følger rådene herunder, er du godt på vej, og du kan snart tænde op i bålfadet, helt uden røg.

5 trin til nem opbevaring af brænde

Følg disse 5 enkle trin til, hvordan du opbevarer træet og holder det tørt:

1 – Et brændeskur er bedst

Hvis pladsen tillader det, er det ideelle sted at opbevare brænde og holde det tørt i et specialbygget brændeskur. Den bedste placering af brændeskuret er i direkte sollys (gerne mod syd). Brændet skal hæves fra jorden, eventuelt på paller, og du skal sikre, at der er ventilation hele vejen rundt om brændestablen.

2 – Beskyt mod vejret

Hvis du ikke har mulighed for at opbevare brændet i brændeskur, så sørg for at dække toppen af brændestablen med en presenning i de fugtige måneder. Sørg for at kun toppen er dækket, så der stadig er ventilation langs siderne. Når vejret bliver bedre, kan du fjerne presenningen.

3 – Beliggenhed

Mens det er vigtigt at brændet opbevares i direkte sollys, hvor luft nemt kan ventilere brændestablen, er det lige så vigtigt, at brændestablen placeres, hvor den ikke udsættes for kraftig vind, der kan blæse regn og sne ind mod træet – så overvej placeringen omhyggeligt.

4 – Hold ukrudt og grene væk

Sørg for at brændestablen ikke gror til med græs og ukrudt, der kan tilføre fugt til træet. Hvis der er træer i nærheden, må der ikke hænge grene ind over brændet, så der kan løbe regnvand og dug ned i brændestablen.

5 – Stabel brændet korrekt

Som du nok kan fornemme er god ventilation meget vigtig, for at brændet kan tørre. Men det er ligeså vigtigt at sørge for, at brændet kan komme af med fugten. Fugten trænger ud af træet i enderne, så derfor skal du altid stable brændestykkerne, så enderne vender udad.

God fornøjelse med bålfad og brændeovn

Hvis du savner inspiration til hvordan du skal lave et brændeskur eller hvordan til kan opbevare brænde på smarte og dekorative måder, så tjek denne artikel fra Gør Det Selv der giver gode idéer til opbevaring af brænde.

Opbevaring af brænde til bålfad og ildsted