Baalfad.dk

Bålsted i haven

Et bålsted i haven er med til at sprede hygge for store og små, og mens den åbne ild spreder behagelig varme, kan du bruge bålet aktivt i madlavningen. Der er mange muligheder, når det rette bålsted skal findes. Du kan vælge at bygge din bålplads selv, eller du kan købe et bålfad, der er kan flyttes rundt, og derfor er mere fleksibelt med hensyn til placering. Læs med og find ud af, hvilket bålsted der passer bedst til din have.

[products category=”baalfad” limit=”4″]

Hvordan laver man en bålplads i haven

Som udgangspunkt kan du have 2 former for bålsted i haven – den permanente bålplads og det mobile bålfad. Hvilken du vælger er en smagssag, da der er fordele og ulemper ved begge dele.

Permanent bålplads

Den permanente bålplads kræver, at din have er stor nok til at afsætte et passende antal kvadratmeter til formålet. Bålpladsen kan laves på mange måder, lige fra den ganske simple til den mere velfriserede løsning. Bolius giver gode råd til gør-det-selv bålpladsen.

Til den mest simple bålplads skal du blot fjerne græstørv, hvor brændet skal ligge, og så er du lar til at tænde op. Til den mere avancerede bålplads, kan du vælge at lægge fliser uden om selve bålstedet, og eventuelt bygge siddepladser af bjælker, paller eller lignende.

Fordele ved permanent bålplads

 • Den kan anlægges gratis
 • Kan udbygges efter behov
 • Kan placeres væk fra hus og naboer

En af de helt store fordele ved de permanente bålpladser er, at du kan anlægges gratis eller i hvert fald meget billigt. Hvis du vælger modellen med flisebelægning, vil der naturligvis være flere omkostninger forbundet med anlæggelsen.

Hvis bålpladsen ikke har den rigtige størrelse fra start, kan du let gøre den større eller mindre, alt efter behov. Det kræver kun at du afsætter lidt mere plads i haven, så kan udvidelsen laves på ganske kort tid.

Der er forskellige regler der skal overholdes, når du laver bål. Den permanente bålplads kan derfor med fordel anlægges langt fra bebyggelser, så ingen føler sig generet af røgen. Tjek altid reglerne for bål i din kommune.

Ulemper ved permanent bålplads

 • Optager meget plads i haven
 • Kræver arbejde med opbygning
 • Kommer let til at se grim ud

En permanent bålplads optager plads i haven. I store haver er det ikke noget problem, men i nyere udstykninger hvor grundene typisk er mindre end tidligere, kan plads blive et issue.

Selvom du ret let kan bygge en bålplads, skal du alligevel kaste noget tid i projektet. Nogle vil synes om at bygge selv, mens andre ikke har mod på at gå i gang med projektet.

En bålplads der ikke har været brugt i noget tid, kommer let til a se trist ud. På linje med blomsterbede og andre bede i haven, skal bålpladsen vedligeholdes, så den ikke gror til i ukrudt.

Mobilt bålfad eller ildsted til have og terrasse

Et bålfad eller ildsted i metal eller støbejern er den perfekte løsning til dig, der enten ikke har plads til en permanent bålplads, eller som ikke ønsker at bruge plads i haven.

Bålfade findes i en lang række forskellige størrelser, materialer og former. De billigste bålfade koster omkring et par hundrede kroner, mens de dyre udgaver let kan løbe op i nogle tusinde kroner.

Fordele ved et bålfad

 • Mulighed for fleksibel placering
 • Kræver ingen anlæggelse i haven
 • Kan flyttes efter behov

Et bålfad er det mest fleksible ildsted der findes. Bålfadet kan placeres mange steder på grunden, og den kan let flyttes, hvis der bliver behov for det.

Bålfadet opstilles på medfølgende ben eller konsol, og kræver derfor ikke anlæggelse af bålplads. Du skal bare pakke bålfadet ud o stille det op – så er du klar til at tænde op.

Du kan nemt tage bålfadet med i sommerhus eller på ferie, hvis du ønsker det. De små bålfade vejer ikke meget, og kan hurtigt tages ned og stilles op et andet sted.

Ulemper ved et bålfad

 • Skal tages ind om vinteren
 • Du skal selv tømme aske ud
 • Størrelsen kan sætte begrænsninger

Selvom et bålfad er beregnet til at stå ude i alt slags vind og vejr, vil de fleste bålfade holde længere, hvis de stilles i tørvejr om vinteren.

En anden ulempe er, at bålfadet skal tømmes efter brug. Den fine aske blæser let ud af fadet og sætter sig på vasketøj, havemøbler og bygninger.

Bålfade findes i mange størrelser, men hvis du har brug for en meget stor bålplads, kan bålfadet blive for lille. De største bålfade har en diameter på ca. 120 cm.

Byg selv bålsted i haven eller køb et bålfad?

Hvilket løsning du vælger, afhænger af smag og behag og ikke minds af den plads du har til rådighed. Her på Baalfad.dk har vi samlet en lang række af bålfade fra nogle af landets største forhandlere.

Se f.eks.:

Eller se alle bålfade her.

[products category=”baalfad” limit=”4″]