Det bedste bålfad – Sådan vælger du rigtigt

Tjek ekspert-købsguiden hos Baalfad.dk, og find det bedste bålfad. Læs om de forskellige typer bålfade og bålsteder, hvilke materialer de fremstilles i, hvilke bålfade er der mest populære lige nu – og hvor de kan købes. Du får også tips til at bygge dit eget ildsted, hvis du have din helt personlige bålplads.

Uanset om du leder efter et bålfad, der kan holde dig varm på de kølige aftener, eller du vil have et flot designer bålfad, der pifter terrassen op, eller måske en autentisk måde at tilberede din aftensmad på, kan et udendørs bålfad opfylde alle ønskerne.

I artiklen her kommer vi ind på, hvordan du vælger det bålfad, der passer bedst til dig og dine ønsker. Læs med og få inspiration til valget.

Det bedste bålfad

Hvis du holder af at bruge tid i haven og på terrassen, er et bålfad med til at gøre aftenerne hyggeligere, og et flot ildsted tilføjer ekstra glamour til din have.

Det er vigtigt at overveje den rigtige type, størrelse og materiale til bålfadet, inden du trykker på købsknappen. Baalfad.dk har lavet denne ekspertvejledning, der hjælper dig med at vælge den bedste type og mærke, og du får en masse ideer til, hvordan et bålfad kan bruges.

Læs med og bliv klar til at vælge det bedste bålfad til dig og din familie.

Typer af bålfade

Bålfade findes i en række forskellige typer og modeller. Det kan være svært at kategorisere de enkelte bålfade, da hver producent har sine egne kendetegn, men her har Baalfad.dk forsøgt at opdele bålfadene i overordnede kategorier.

Du får fordele og ulemper ved nogle af de mest populære bålfade:

Traditionelt bålfad

Det traditionelle runde bålfad eller bålskål er blevet brugt i århundreder til at holde varmen og til at tilberede mad og varme drikke. De oprindelige bålfade var lavet af jern, mens de nyere bålfade kan være lavet i andre materialer som f.eks. stål, der er mere holdbart.

Bålfadene findes i en lang række forskellige størrelser fra omkring 60 cm i diameter for de mindste, til de største på over 100 cm. Bålfadene i jern og stål kræver ikke den store vedligeholdelse, men du kan med fordel gnide dem med madolie efter brug. Olien beskytter, og holder overfladen pæn og blank.

Fordele

 • Autentisk design
 • Transportabel
 • God til madlavning
 • Masser af tilbehørsmuligheder
 • Overkommelig pris (der findes dog også dyre modeller)

Ulemper

 • Skal placeres på underlag, der ikke tager skade af varme
 • De klassiske bålfade i jern, har ikke godt af fugt og vand

Traditionelt bålfad på ben

Det runde bålfad på ben er en videreudvikling af det traditionelle bålfad. De 2 typer er fuldstændig ens, bortset fra, at denne type er udstyret med ben, så bålfadet hæves over underlaget. Det beskytter fliser og græs mod den kraftige varme fra bålstedet.

Fordele

 • Benene gør bålfadet meget stabilt
 • Kan bruges på flise og stenterrasser uden disse tager skade
 • Ikke så udsat for fugt nedefra
 • Mulighed for opstilling af trefod til madlavning

Ulemper

Ingen nævneværdige

Ildkurve og silhouette bålfade

Disse typer bålfade giver god mulighed for at betragte ilden, mens den brænder. Når mørket falder på vil bålfadene kaste smukke skygger, og silhouetterne vil blive mere fremtrædende.

Hvis du har flere ildkurve, vil du kunne oplyse et stort areal, som samtidig vil give god og behagelig varme. Silhouette bålfade er for alle, der ikke blot ønsker et almindeligt bålfad, men går efter et smukt design, der skiller sig ud.

Fordele

 • Smukt design der skiller sig ud
 • Signalerer din personlige stil
 • Transportabel
 • Afgiver masser af varme

Ulemper

 • Ikke mulighed for montering af grillrist
 • Egner sig ikke godt, hvis der er vind
 • Der kommer mere luft til brændet, der derfor brænder hurtigere

Designer bålfad

Hvis du er på jagt efter et bålfad, der bliver en del af havens og terrassens udsmykning, så skal du kigge nærmere på de mange designer bålfade.

Disse bålfade er ofte noget dyrere end de klassiske modeller, men til gengæld får du et bålfad, som de fleste vil kigge langt efter.

Fordele

 • Din personlige stil kommer til udtryk
 • Mange muligheder for at vælge et bålfad, der passer til boligindretningen

Ulemper

 • Prisen ligger typisk i den høje ende
 • Egner sig ikke madlavning

Stort eller lille bålsted?

Bålfade findes i mange former og dimensioner, og der er ikke en fast størrelse, der passer til alle. Størrelsen på dit bålsted vil afhænge af bålfadets type og af dine ønsker og behov til bålfadet.

Hvis du skal bruge bålfadet til at skabe ekstra hygge og varme, og hvis terrassen ikke er så stor, er nogle af de mindre modeller på Ø60 og Ø70 at foretrække. Hvis du derimod har en stor terrasse og måske ønske om at bruge bålfadet som grill eller til at lave bålmad, så kan du med fordel gå op i størrelse.

Størrelsen på bålfadet kan også afhænge af, hvor mange personer, der skal være plads til rundt om ilden. Hvis du har en stor familie eller ønsker plads til alle vennerne. så skal du vælge et større bålfad – som dem du ser her.

Hvor kan du købe bålfade og ildsteder?

du kan finde bålfade og ildsteder hos de fleste byggemarkeder og boligbutikker landet over. Du kan også vælge at købe dit bålfad online, hvor udvalget er langt større, og du ikke er begrænset af de leverandører, som de enkelte byggemarkeder har.

Her på Baalfad.dk har vi samarbejder med en lang række danske webshops, som forhandler bålfade, ildsteder og en masse tilbehør til udendørs madlavning. Det betyder, at du kan finde et langt større udvalg af bålfade her, end du kan ved at besøge en fysisk butik eller en enkelt webshop.

På forsiden kan du få et godt overblik over mange af de bålfade, der hitter på det danske marked lige nu.

Bedste bålfad til billige penge

Bålfade findes i mange prisklasser, og hvis du er på jagt efter en model i den billige ende, skal du tjekke kategorien med de bålfade der er på tilbud i øjeblikket. Her finder du også en masse forskelligt tilbehør, der er på udsalg netop nu. Priserne opdateres jævnligt, så du altid kan finde præcis de bålfade, der er billigst.

Hvis du ikke finder et bålfad, der falder i din smag i tilbudskategorien, kan du besøge forsiden på Baalfad.dk, hvor du både kan sortere på popularitet og priser og finde præcis det bålfad, du leder efter.

Mest populære bålfade

Hvis du er på jagt efter inspiration, og gerne vil vide hvilke bålfade andre køber i øjeblikket, så har en af landet allerstørste webshops, nemlig Homeshop.dk, lavet en stor oversigt over de mest populære bålfade og tilbehør til bålfade netop nu.

Klik her og se oversigten

Lav dit eget bålsted: bedste tips

Hvis du holder af at bygge dine egne ting, og hvis du er lidt handy med værktøjet, så kan du sagtens bygge dit eget bålsted. Fordelen ved et hjemmebygget bålsted er, at du kan få det præcis som du ønsker. En ulempe kan være, at ildstedet er stationært, og ikke kan flyttes, som et bålfad kan.

Her er nogle tips, hvis du i bygge dit eget ildsted:

 • Byg altid ildstedet i sikker afstand fra bygninger, træer og hegn
 • Sørg for at der ikke hænger grene eller lignende direkte over din bålplads
 • Underlaget skal være stabilt, så jorden ikke bevæger sig, og ødelægger ildstedet
 • Brug mursten der kan holde til varmen, så der ikke opstår skader i stenene
 • Fyld et hul i midten af ​​overfladen med grus for at hjælpe med at lede regnvand væk
 • Byg ildstedet op, så det får den størrelse du ønsker – Ca. 1 meter i bredden er passende
 • Hvis du murer stenene op, kan du med fordel lave små luftspalter, så der kommer ilt til bålet
 • Vent til mørtelen er fuldstændig tør, får du tænder op første gang
 • Læg et lag grus i bunden af ildstedet, til at lægge brændet på
 • Hold en spand vand eller ildslukker i nærheden for alle tilfældes skyld

Hvis du vil se hvordan du kan gøre, så tjek denne video.

Alternativer til bålfade

Hvis du gerne vil have noget, der kan holde dig varm, mens du slapper af i din have, men du ikke har lyst til en bålplads eller et bålfad, så findes der en række forskellige alternativer:

Udendørs gaspejs

En gaspejs er det perfekte alternativ, hvis du gerne vil nyde den åbne ild, men ikke gider bøvle med brænde og optænding. Gaspejse findes i en lang række forskellige modeller og prisklasser.

Terrassevarmere

Terrassevarmere er drevet af gas eller el og findes ligeledes i en masse forskelige former og typer. Uanset hvilken model du vælger, får du lettere ved at holde varmen udendørs, og du kan forlænge aftenerne, så længe du vil.

Er du klar til at købe dit nye bedste bålfad?

Nu skulle du gerne være klædt godt på til at finde det bedste bålfad, der passer bedst til dine ønsker og behov – Hop tilbage til forsiden og tjek alle de populære bålfade.

Sådan vælger du det bedste bålfad